piątek, 21 października 2011

GALLETTE SEROWE Z MŁODYMI CUKINIAMI



  • 2 młode cukinie
  • ½ szklanki sera ricotta
  • ½ szklanki startego parmezanu lub pecorino
  • ½ tartej mozarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka wody
ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 125 gr zimnego, pokrojonego w drobną kostkę masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli





Gallette serowe z młodymi cukiniami:


Przygotowanie ciasta: Sypkie składniki przesiewamy do miski, następnie dodajemy masło, kwaśną śmietanę, wodę i sok z cytryny. Ciasto ugniatamy szybko i zdecydowanie do momentu kiedy swobodnie odchodzi od reki. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

 
Nadzienie: Cukinie kroimy na cienkie plasterki, rozkładamy na ręczniku papierowym i lekko solimy. Cukinia wypuści z siebie sporo wody, którą po około 20-30 min wycieramy ręcznikiem papierowym.


W filiżance lub małej miseczce mieszamy oliwę z oliwek z czosnkiem i odstawiamy na chwilę.


W osobnej misce łączymy ze sobą ricottę, parmezan i mozzarelle i dodajemy do tej serowej część oliwy z czosnkiem, posiekaną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem.



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na pół centymetra grubości i wykładamy nim formę do tarty, tak aby 2-3 cm ciasta wystawało poza formę.


Na ciasto przekładamy serową masę a na niej układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnątrz i tworząc kręgi kierujemy się do środka ciasta.Cukinie skrapiamy resztą oliwy z czosnkiem i posypujemy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i soli. wystające poza formę ciasto zagniatamy do środka.
Na sam koniec mieszamy żółtko z łyżeczką wody i pędzelkiem smarujemy wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 min. do czasu kiedy ciasto będzie złocisto - brązowe a plasterki cukinii będą smakowicie przypieczone.



 SMACZNEGO...


1 komentarz:

  1. My to znamy jako tarta rustykalna;)
    ulubiona "pizza" mojej rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń