środa, 30 listopada 2011

Spaghetti z boczniakami


Niecodzienny pomysł na makaron. Większość z nas je boczniaki smażone w panierce, a moim zdaniem z tymi grzybami można zrobić dużo, dużo więcej. 


  • 1 tacka boczniaków
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej pietruszki
  • ½ papryczki chili (bez pestek)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła
  • makaron spaghetti
  • parmezan

W dużym garnku gotujemy mocno osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente, a w czasie gotowania, przygotowujemy nasze boczniaki. 


Na 2 łyżkach oliwy przesmażamy połowę pokrojonej w kostkę cebuli i po ok 3 minutach dodajemy pokrojone w duże kawałki grzyby i smażymy około 8-10 minut, aż grzyby zaczną nabierać złotego koloru. Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy resztę oliwy, masło, drobno posiekany czosnek i pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę chili i mieszamy wszystko. Do boczniaków dodajemy makaron, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Nasze danie posypujemy parmezanem, którego nie trzemy, ale wykrawamy cienkie piórka obieraczką do warzyw.


SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz