piątek, 30 grudnia 2011

Grzybowe Risotto z wieprzowymi kotlecikami z grilla



Sycące, proste i przepyszne danie! 


  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 garść suszonych grzybów (ja użyłem prawdziwków i podgrzybków)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku




Suszone grzyby zalewamy dwie godziny wcześniej wrzątkiem, przykrywamy żeby naciągnęły wodą. Wiem, że wiele osób gotuje godzinami suszone grzyby, ale według mnie to głupota po pozbawiamy przez to grzyby smaku, a po namoczeniu i 20 minutach gotowania razem z risotto grzybki będą i tak miękkie. 


 
Kiedy grzyby się namoczą, na głębokiej patelni, podsmażamy na oliwie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy odciśnięte grzyby i pokrojoną w plasterki marchewki przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Do patelni wsypujemy ryż i mieszamy tak aby wszystkie ziarenka były oblepione oliwą. Ryż zalewamy gorącym bulionem. Dodatkowo możemy dodać 2-3 łyżki wody w której moczyły się grzyby. Bulionu lejemy tylko tyle aby przykryły ryż i mieszamy, co chwilę dolewając bulionu. Bardzo ważne jest ciągłe mieszanie i stopniowe dolewanie bulionu, bo tylko wtedy otrzymamy odpowiednią konsystencję risotto. Na koniec risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z grillowanymi kotlecikami wieprzowymi (łopatka, schab, karkówka)

SMACZNEGO...

2 komentarze: