sobota, 3 grudnia 2011

Paprykowy mielony z serowym wnętrzem



  • ½ kilograma mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajo
  • sól i pieprz
  • 8 słupków sera żółtego o szerokości 1 i długości ok. 3 centymetrów.



Dzisiaj kotlety mielone z paprykowym twistem i serowym wnętrzem. Z podanych składników otrzymamy 8 kotletów. 
 
Cebulę kroimy na drobną kostkę i przesmażamy na oliwie, po kilku minutach dodajemy drobno posiekaną paprykę i jeszcze drobniej posiekaną papryczkę chili. Przyprawiamy suszoną papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładamy do patelni łyżeczkę masła i smażymy kolejne kilka minut. Czosnek siekamy drobno (nie przeciskamy przez zgniatacz!), dorzucamy go do warzyw i gasimy ogień pod patelnią. Czosnek ma się tylko zagrzać i uwolnić aromat. Zawartość patelni dodajemy do miski z mięsem, wbijamy jajo, wsypujemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Tak powstałą masę odstawiamy na 30 min. aby wszystkie smaki się przegryzły. Formujemy kotlety wkładając do ich środka nasze serowe słupki. Kotlety powinny być raczej płaskie a nie okrągłe, wtedy będą się smażyć równomiernie. Kotlety smażymy na oleju roślinnym po 4 min z każdej strony. Podajemy z pure z ziemniaków i sałatą.

 SMACZNEGO...

1 komentarz: