poniedziałek, 24 października 2011

CHAŁKA MIODOWA

Jeśli nie chce Ci się schodzić po pieczywo na śniadanie to upiecz swoją własną chałkę, która z masłem lub konfiturą będzie idealna na śniadania, a nawet jako podwieczorek do kawy.



  • 1 paczka suszonych drożdży lub połowa kostki świeżych(50g)
  • pół szklanki płynnego miodu (jeśli twój miód się skrystalizował, zanurz go w ciepłej wodze, aż się znowu upłynni)
  • 1/3 szklanki oleju, najlepiej olej bezzapachowy (ja użyłem oleju kujawskiego) i dodatkowo łyżka oleju do wysmarowania miski
  • 2 duże jaja i dodatkowo jedno białko
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ½ szklanki mąki (ja użyłem poznańskiej)
  • dodatkowo potrzebne będzie jeszcze jedno jajko do wysmarowania chałki i łyżeczka cukru do jej posypania.

niedziela, 23 października 2011

TARTA JABŁKAMI Z ORZECHOWYM KREMEM / aktualizacja!

Fantastyczna, bardzo szybka i łatwa tarta na jesienne popołudnie...




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szklanka mieszanych orzechów (włoskich,laskowych lub innych które macie w domu albo lubicie).
  • ½ szklanki cukru + jedna łyżeczka
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • ½ łyżki mąki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej „5 smaków” (jeśli macie, jeśli nie to tragedii nie będzie, zamiast przyprawy chińskiej użyjcie więcej przyprawy do piernika)
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4-5 jabłek ja zawsze wybieram odmiany w smaku bardziej kwaskowe i winne (ale tak naprawdę who cares?)
  • sok z jednej cytryny
  • 2 -3 łyżki miodu
  • do podania przydadzą się lody waniliowe


piątek, 21 października 2011

GALLETTE SEROWE Z MŁODYMI CUKINIAMI



  • 2 młode cukinie
  • ½ szklanki sera ricotta
  • ½ szklanki startego parmezanu lub pecorino
  • ½ tartej mozarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka wody
ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 125 gr zimnego, pokrojonego w drobną kostkę masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli



czwartek, 20 października 2011

Pasta Putanesca

Kolejna porcja włoskiej klasyki.





  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • kilkanaście pomidorków cherry/puszka siekanych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki kaparów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 filety anchois
  • 1/2 szklanki startego parmezanu(lub innego twardego sera)
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki



Spaghetti Aglio Olio

Świetny przepis na czas kryzysu i klasyka włoskiej kuchni.




  • 1 Opakowanie makaronu spaghetti
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 wczorajsza bułka albo kromka chleba
  • 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka sera pecorino, parmezan lub grana padano
  • sól i świeżo zmielony pieprz


środa, 19 października 2011

Wspomnienie lata... czyli naleśniki z truskawkami i miętą


Pierwszy przepis to pomysł na niedzielne późne śniadanie w letni poranek. Naleśniki z truskawkowym twarożkiem polane sosem truskawkowo - rumowym z miętą.


  • 200 g mąki pszennej (można dodać pół na pół z mąką razową)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 g świeżych truskawek
  • opakowanie twarogu śmietankowego
  • pęczek mięty
  • kilka łyżek rumu
  •  sok z połowy cytryny

Witam

Witam na moim blogu. Nareszcie przemogłem się i stworzyłem ten blog, o prowadzeniu którego myślałem od dawna.


Na początek kilka przepisów z końca lata .