piątek, 30 grudnia 2011

Grzybowe Risotto z wieprzowymi kotlecikami z grilla



Sycące, proste i przepyszne danie! 


  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 garść suszonych grzybów (ja użyłem prawdziwków i podgrzybków)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Śnieżny grzaniec z migdałowymi płatkami


W zimny grudniowy wieczór, po pracy, nie ma nic lepszego niż kieliszek grzanego wina. Chciałbym wam dzisiaj zaproponować grzaniec na białym winie z cytryną i migdałami. Mocną stroną białego grzańca jest to, że działa nie tylko rozgrzewająca ale i pobudza i orzeźwia. Spróbujcie!!!

  • 1 butelka białego wina półwytrawnego
  • 5 goździków
  • 3 rozgniecione ziarna(?) kardamonu
  • 1 płaską łyżeczkę imbiru (albo kawałek świeżego)
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego ( lub najlepiej cynamon w całości)
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 + 1 garść płatków migdałów

czwartek, 15 grudnia 2011

Lekka sałata z tuńczykiem

Wielu z Was prosi o dodawanie przepisów nie tylko smacznych ale i lekkich, zdrowych i dietetycznych. Dzisiaj propozycja na szybki i pyszny lunch, obiad lub kolację.Nie potrzebujemy dużo przygotowywać, nie robię tutaj też żadnego sosu winegret, nie kombinuję. Najważniejsza w tej sałacie jest prostota i świeżość. 

Lekka sałata z tuńczykiem:


  • 1 Opakowanie mieszanki sałat (ja lubię te z biedronki z rukolą lub roszponką)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 wypestkowanej papryczki chilli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (z wody/ lub z oliwy z oliwek, ale nie takiego w oleju słonecznikowym - fuj)
  • szczypta soli grubo ziarnistej
  • oliwa z oliwy 
  • ocet balsamiczny z modeny

środa, 14 grudnia 2011

niedziela, 11 grudnia 2011

Pełne piersi w chrupiącym boczku


Nie wiecie co zrobić dzisiaj na obiad? Proponuję coś, dzięki czemu zostaniecie bohaterem/ką rodziny. Jest to danie tak samo łatwe, jak i atrakcyjne i co najważniejsze pozwala nam zmienić nudną i oklepaną pierś z kurczaka w niesamowitą symfonię smaków i tekstur.


  • 2 piersi z kurczaka
  • opakowanie wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • ¼ żółtej lub czerwonej niedużej papryki
  • 1 papryczka piri piri lub ½ wypestkowanej papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 + 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

środa, 7 grudnia 2011

Zakwas na świąteczny barszcz


Święta coraz bliżej, więc czas rozpocząć przygotowania. Na pierwszym miejscu jest zapewnienie pysznego, mocnego w smaku i aromatycznego czerwonego barszczu. Każdy wie, że nie ma prawdziwego barszczu wigilijnego bez zakwasu. Dlatego też, dzisiaj przepis na zakwas. Jak wyszedł przekonamy się już 16 grudnia, kiedy to będziemy mieli imprezę "alla wigilia" dla kilku przyjaciół. Mam nadzieje, że oni sami wypowiedzą się na temat naszych imprezowych dań.

Zakwas na barszcz


  • 1½ kg buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 zgniecione ząbki czosnku
  • 15 ziarenek pieprzu
  • piętka chleba żytniego na zakwasie

sobota, 3 grudnia 2011

Paprykowy mielony z serowym wnętrzem



  • ½ kilograma mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajo
  • sól i pieprz
  • 8 słupków sera żółtego o szerokości 1 i długości ok. 3 centymetrów.

Sałata Gieni


Dzisiaj, moja ulubiona sałata do obiadu. W ten sposób sałatę przygotowywała moja babcia. Genialne połączenie chrupiącej sałaty, słodyczy i cytrynowej świeżości.


  • 1 główka sałaty masłowej
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo mielony pieprz