piątek, 6 stycznia 2012

Śniadaniowy chłodnik z awokado na przeziębienie


Niestety razem moją lepszą połową spędzamy weekend naszej pierwszej rocznicy ślubu, przeziębieni w domu. Nie ufając lekarzom i ich refundacjom leczymy się sami. Pierwsza porcja leków dzisiaj to nasze śniadanko, czyli pyszny (lekko hardcorowy) chłodnik a awokado. 


  • 2 kefiry
  • 1/2 dużej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól i pieprz






Kefiry rozlewamy do dwóch miseczek. Cebulę siekamy na bardzo drobną kosteczkę i rozdzielamy po połowie do naczyń. Czosnek siekamy lub wyciskamy przez praskę  (po dwa ząbki na miseczkę). Papryki i szczypiorek  podobnie jak cebulę bardzo drobno siekamy i mieszamy wszystko z kefirem, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Awokado obieramy kroimy na ósemki i układamy na wierzchu naszego chłodnika. Chłodnik jest pyszny, ostry i zapewnia nam smoczy oddech na cały dzień :) 
Na zdrowie i ...

SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz