wtorek, 24 stycznia 2012

Szynka w czerwonym winie, czyli Kuchnia Słonia on Tour



Piszę tego posta dopingując Naszą Isię w niesamowitym boju z Azarenką i wspominam miniony weekend, który spędziliśmy z "lepszą połówką" u przyjaciół we Wrocławiu. Tomek i Justyna ugościli nas fantastycznie, magię sobotniego wieczoru dopełniła obecność Marty i Sebastiana.
W ramach podziękowania za zaproszenie i wspaniały czas razem, ugotowałem dla naszych przyjaciół potrawkę z szynki wieprzowej w czerwonym winie. Danie z jednej strony proste w przygotowaniu ale magiczne i wykwintne w smaku, co w połączeniu z doborowym towarzystwem gwarantuje niezapomniany wieczór. 

Szynka w czerwonym winie


  • 1 kilogram szynki wieprzowej
  • 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 8 – 10 pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 2 pory (białe części)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 opakowanie boczku w plasterkach
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz



Do przygotowania potrawy potrzebujemy patelni i garnka lub brytfanki, którą będziemy mogli wsadzić do piekarnika (idealny jest tutaj żeliwny garnek). Mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i rumienimy na patelni. W garnku, na łyżce oliwy, przesmażamy boczek, dodajemy do niego pokrojoną w dużą kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez chwilę. Jeśli garnek złapie nam trochę koloru na dnie, nie wpadamy w panikę, ponieważ wszystko jest pod kontrolą. Kiedy dodamy płyny odzyskamy cały smak z garnka.
Kiedy cebula nabierze odpowiedniego koloru, dodajemy do garnka pokrojoną w plasterki marchewkę, porę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojona w kostkę, wszystko dusimy razem przez chwilę. Do garnka dodajemy podsmażoną szynkę, rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy, a na patelni(bez dodatku oliwy) rumienimy pokrojone w ćwiartki pieczarki, które następnie dodajemy do naszej potrawki. Na koniec do garnka dorzucamy puszkę pomidorów i całość zalewamy półwytrawnym czerwonym winem. Wina lejemy tak dużo, aby przykryło wszystkie składniki na około 1 centymetr. Bardzo ważne jest abyśmy dodali dobre wino i takie, które będziemy pić do kolacji.


Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy naszą potrawkę do rozgrzanego do 200 stopniu piekarnika. Przez 40 min. Zapiekamy potrawkę pod przykrywką i kolejne 50 do 60 minut bez przykrycia, aż płyn się zredukuje, a mięso będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem (jeśli potrzebne).
Potrawkę możemy podać praktycznie ze wszystkim: ryżem, kaszą gryczaną, wszelkiego rodzaju kluskami lub pyzami bądź z pure ziemniaczanym.


SMACZNEGO...


P.S. 
Polecam    www.via-silesia.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz