sobota, 4 lutego 2012

Francuski krem z pora




Gotowania dla niegryzącej "lepszej połowy" ciąg dalszy, czyli francuski krem z pora. Zupa jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i przede wszystkim na każdą kieszeń. 


  • 3 duże pory (białe części)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być drobiowy)
  • ½ litra mleka
  • ¼ kostki masła 


Na maśle przesmażamy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej zgnieciony i pokrojony czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy porę, wcześniej umytą i pokrojoną w plasterki. Całość solimy i dusimy pod pokrywką. W czasie kiedy nasza pora się dusi, obieramy ziemniaki i kroimy je w niewielką kostkę i wrzucamy je do garnka. Warzywa zalewamy bulionem i mlekiem i gotujemy przez godzinę. Po upływie godziny miksujemy naszą zupkę blenderem na jedwabiście gładki krem. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową i podajemy z grzankami.


SMACZNEGO...

4 komentarze:

  1. Hahaha :) super !!! pierwsze zdjęcie wygląda jakby zupkę zjadał PAC MAN :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy tego nie jadłam - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja light z mniejsza ilością masła i ziemniaków też jest wyśmienita:)

    OdpowiedzUsuń