czwartek, 2 lutego 2012

Karmelowo – cynamonowo kleik ryżowy



Kiedy "lepsza połowa" przechodzi zabieg dziąsła i jedyne co może jeść to płyny i papki, trzeba odrobinę ruszyć makówką i wyjść wyzwaniu na przeciw. Karmelowo – cynamonowy(piernikowy) kleik ryżowy, może być kolacją lub bardzo łatwym i smacznym deserem. Ilość skladników podana w przepisie jest na jedną porcje.


  • ½ szklanki ryżu
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu 



W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i podgrzewamy aż uzyskamy złoty sos karmelowy. Do sosu wrzucamy ryż i mieszamy tak aby wszystkie ziarenka były oblepione, dodajemy cynamon i imbir i zalewamy wszystko mlekiem i wodą. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień pod rondelkiem i powoli gotujemy ryż, mieszając co kilka minut. Kleik gotujemy tak długo, aż większość płynu wyparuje a ryż będzie bardzo miękki. Jeśli ryż pozostanie twardawy mimo odparowania większości płynów, dolewamy odrobinę wody i powtarzamy ten krok do uzyskania oczekiwanej konsystencji.


Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz