niedziela, 19 lutego 2012

Pierś z kurczaka w paście paprykowej

 



Bardzo efektowny i smaczny sposób na pierś z kurczaka zapiekaną w paście paprykowej i podaną z grillowanym plastrem cebuli i pieczoną faszerowaną pieczarką, polaną kremem z octu balsamicznego. 



  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 papryczka piri piri/ lub papryczka jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 duże pieczarki
  • 2 plasterki rolady z koziego/ lub 2 łyżeczki sera o intensywnym smaku np. gorgonzola, feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki octu balsamicznego z modeny
  • 1 łyżeczka cukru



Papryki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy razem z czosnkiem i oliwą do malaksera lub blendera i miksujemy wszystko na gładką masę. Piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy pastą paprykową i wkładamy na 30 minut do lodówki i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Cebulę kroimy na około centymetrowe plastry, pieczarki czyścimy, wyjmujemy nóżki i faszerujemy pieczarki serem.


Do rozgrzanego piekarnika wkładamy kurczaka i pieczemy 25 – 30 minut. Po piętnastu minutach na do piekarnika wkładamy posolone i popieprzone plastry cebuli i faszerowane pieczarki.

Pół szklanki octu balsamicznego wlewamy do rondelka dodajemy cukier i gotujemy tak długo, aż większość płynu odparuje i otrzymamy gęsty sos.


Pierś z kurczaka podajemy z pastą paprykową, pieczarkę układamy na plastrze cebuli i polewamy sosem z octu balsamicznego.


Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz