poniedziałek, 12 marca 2012

Wiosenna sałata z kaczą piersią



Przepyszna sałata z chrupiącą i soczystą piersią z kaczki. Danie to może być wykwintną przystawką, a jeśli dodamy kilka pieczonych młodych ziemniaczków, stanie się idealnym daniem głównym. Niestety nie zdążyłem zrobić porządnie wystylizowanych zdjęć; Po prostu nie zdążyłem! 

Na cztery porcje potrzebujemy:

  • 3 piersi z kaczki
  • główka ulubionej sałaty
  • 4 rzodkiewki
  • 1 jabłko
  • 1 pęczek szczypiorku
dressing: 

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy  





Piersi z kaczki myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę piersi. Nacinamy tylko skórę a nie mięso, nie trzeba się siłować z mięsem, tylko naostrzyć nóż i pozwolić jemu wykonać całą pracę. Nacięcia pozwolą na wytopienie się tłuszczowi i sprawią ze skóra będzie idealnie chrupiąca.

Rozgrzewamy dość mocno patelnie, piersi doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy je na suchej patelni, natychmiast zmiejszając siłę ognia na bardzo małą. Piersi smażymy 25 – 30 minut na małym ogniu skórą do patelni, usuwając z patelnie wytopiony tłuszcz. Zanim zbieżemu tłuszcz za każdym razem polewamy piersi tłuszczykiem, a następnie zbieramy go do osobnego naczynia. Tłuszczu nie wyrzucamy, tylko wykorzystujemy go do smażenia lub pieczenia ziemiaczków lub przygotowania innych dań.

W czasie smażenia piersi przygotowujemy sałatę. Myjemy ją, osuszamy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzach. Jabłko kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki, rzodkiewki kroimy również w plastry, szczypiorek siekamy i mieszamy wszystkie składniki na talerzach. Przgotowujemy dressing, wszystkie składniki mieszamy dynamicznie, najlepiej w małym słoiczku. Po około 30 minutach smażenia przewracamy piersi na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 – 8 minut. Piersi będą cudownie chrupiące od strony skóry i różowe w środku. Piersi kroimy w plastry układamy na sałacie, polewamy sokiem który wyciekł z nich przy krojeniu i dressingiem.

Jak widać naszym gościom sałata również smakowała. Serdecznie pozdrawiamy i dziękujemy  za świetną kulinarną niedziele  :) 
SMACZNEGO...

1 komentarz:

  1. Muszę taką zrobić. Mój Mąż przepada za kaczką, będzie zadowolony.

    OdpowiedzUsuń