piątek, 1 czerwca 2012

Makaron z pieczonymi wiosennymi warzywami


Przełom wiosny i lata to czas kiedy lokalne rynki uginają się pod ciężarem młodych warzyw. Trzeba korzystać z okazji i odpowiednio wykorzystać ten czas. Dzisiaj proponuje pyszny makaron z pieczonymi, młodymi wiosennymi warzywami.


  • 1 mały kalafior
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 2 młode marchewki
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki młodego czosnku
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • garść młodego tymianku
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz





Do ceramicznego naczynia do pieczenia wlewamy sporą ilość oliwy z oliwek, tyle żeby oliwa pokryła całą powierzchnie naczynia. Cebulę i czosnek i zioła siekamy, cukinie i młode ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, kalafior dzielimy na małe różyczki, marchewkę kroimy w drobne kawałki, a pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, dodajemy posiekaną i wypestkowaną papryczkę chilli, solimy pieprzymy. Całość mieszamy i wkładamy na 30 min do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Po 15 min pieczenia mieszamy wszystkie składniki. 



Tak upieczone warzywa mieszamy z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i zajadamy się popijając półwytrawne białe wino. 




SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. Pieczone warzywka i makaron...nic więcej nie potrzeba do osiągnięcia ideału w kwestii letniego obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam te porę roku i korzystam jak mogę. Pyszny makaron :)

    OdpowiedzUsuń