wtorek, 26 czerwca 2012

Zielone szparagi otulone kurczakiem i szynką prosciutto z pieczonymi warzywami i najlepszymi na świecie tzatzikami



Koniec sezonu na szparagi zbliża się niczym koniec euro. Przed ostatnim gwizdkiem mam dla was przepis, który na pewno was nie rozczaruje jak kadra Smudy, a wręcz przeciwnie myślę, że zachwyci was niczym gra reprezentacji Hiszpanii.

  • zielone szparagi, najlepiej te bardzo cienkie,
  • młode, małe ziemniaki,
  • kilka młodych marchewek,
  • garść pieczarek,
  • 2 – 3 młode cebule,
  • 5 – 6 ząbków młodego czosnku,
  • świeży tymianek i rozmaryn,
  • piersi z kurczaka,
  • szynka prosciutto,
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprzy i oliwa z oliwek
tzatziki :
  • jogurt grecki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ogórki
  • pęczek mięty
  • pęczek koperku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • pieprz i sól do smaku




    Przepis na dzisiejsze danie choć może wydawać się skomplikowany, tak naprawdę jest dziecinnie prosty.

      

    Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Chcemy uzyskać podłużny filet z kurczaka. Garść szparagów (5-6) zawijamy w kurczaka i następnie w szynkę prosciutto. Całość doprawiamy pierzem i solą. Brytfanke polewamy obficie oliwą z oliwek, wrzucamy do niej gałązki świeżego rozmarynu i tymianku oraz ząbki czosnku. Zawijane szparagi układamy w brytfance. Ziemniaki i marchewkę myjemy i razem z pieczarkamii pokrojonymi w ćwiartki cebulami dodajemy do brytfanki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny. Całość pieczemy ok 25 min. w 200 stopniach.

      
    Przygotowujemy najlepsze na świecie tzatziki. Czosnek siekamy drobno, następnie dodajemy szczyptę soli i rozcieramy nożem na paste. Tak przygotowany czosnek odstawiamy na kilka minut i dodajemy do jogurtu. Ogórki obieramy ze skórki, lub tylko myjemy, wykrawamy nasiona, a pozostały ogórek siekamy drobno ale nie za drobno, kawałki ogórka muszą byc wyraźnie wyczuwalne. Miętę i koperek siekamy i mieszamy wszystkie składnkiki. Dobrze jest kiedy tzatziki odpoczną conajmniej 30 minut, aż smaki się przegryzą.

      
    Szparagi i warzywa podajemy z tzatzikami i pieczywem, które maczamy w oliwie z oliwek z pieczenia.  

    SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. Mniam, aż mi ślinka pociekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super, my mieliśmy w tle slubu euro ;) a przepis wspanialy, taki pelny, niczego w nim nie brakuje. nie wiem czy inspirowany czyms lub kims, czy wlasny, ale dopieszczony w 100%! brawo vel Słonioo

    OdpowiedzUsuń