czwartek, 12 lipca 2012

Młoda kapusta z aromatyczną szynką



Dzisiaj bardzo fajne jednogarnkowe danie dla kilku osób. Czas przygotowania jest dość długi ale 90% czasu jedzenie przygotowuje się samo.


  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kulka szynki
  • 1 garść suszonych prawdziwków
  • 10 – 15 dag wędzonego boczku
  • 1 młoda cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • kilka młodych ziemniaków
  • 2 liscie laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 papryczka piri piri (lub cała papryczka chilli )
na suchą marynatę do szynki:

  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki wędzonej papryki (np. Pimenton, albo węgierskiej)
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano




Szynkę marynujemy na sucho, tzn. mieszamy wszystkie składniki marynaty i wmasowujemy ją w mięso i odkładamy je co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na noc. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia.


Boczek kroimy w drobne paski i obsmażamy w garnku, następnie dodajemy grubo pokrojoną cebulę,papryczkę i namoczone grzybki. Całość smażymy kilka minut i dodajemy pokrojoną kapustę oraz przyprawy. Nakładamy pokrywkę i dusimy kilka minut, a następnie dodajemy pomidory, bulion i ziemniaki. Całość doprowadzamy do wrzenia. Kiedy danie nam zabulgota, do garnka wkładamy naszą szynkę i całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni i pieczemy 90 – 120 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie a szynka zrumieniona i tak upieczona, że można ją kroić widelcem.

  
Gwarantuję, że tak przygotowana szynka będzie pysznie aromatyczna i super soczysta, podana z kapustą i ziemniakami, ukraszona keksem ze smietany, będzie idealnym obiadem.


SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz