piątek, 3 sierpnia 2012

Wołowina w ciemnym piwie



Zbliża się weekend, wiec mam dla was super danie dla dorosłych na niedzielny obiad. Wołowina w ciemnym piwie, czyli delikatne, kruche mięso o wyrazistym smaku. Wołowine mozna podac, z ziemniakami, ryżem a nawet makaronem. Ja tym razem zdecydowałem się na rumianą kasze manną i musze powiedzieć, że było to świetny pomysł.  


  • 1/2 kg wołowiny z częsci ogonowej, lub jakiej chcecie (mięsa może być oczywiście więcej)
  • 200g boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
  • 0,5 litra piwa typu porter
  • 1 liśc laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • łyżka brązowego cukru
na grillowaną kasze manną :


  • kasza manna
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa




Przygotowujemy składniki, mięso kroimy w grubą kostke, boczek w słupki a warzywa kazdy kroi jak lubi. Do rozgrzanego garnka z nieprzywierającym dnem wrzucamy boczek i mocno go rumienimy, wytapiając z niego tłuszcz. Kiedy boczek jest śliczny i brązowy wyciągamy go cedzakiem z garnka i przekladamy do miseczki. Robimy to tak aby jak najwięcej tłuszczu zostało w garnku, do którego dodajemy wołowinę i obsmażamy ją dość mocno, nastepnie dodajemy cebule, smarzymy jeszcze chwilę, do momentu kiedy cebula "chwyci kolor", wtedy dodajemy boczek, resztę warzym, liść laurowy i ziarenka pieprzu oraz cukier, zakrywamy przykrywką i dusimy jakieś dziesięć minut na wolnym ogniu.  



W tym czasie przygototwujemy kasze manną. Gotujemy kasze wedlug przepisu na opakowaniu, tylko dodajemy troszke mniej wody. Kiedy kasza jest juz gęsta, zdejmujemy ją z palnika, dodajemy parmezan i doprawiamy przyprawami. Mieszamy tak długo, aż cały ser się rozpuszci. Tak przygotowaną kasze manną wykładamy do płaskiej formy i kiedy się wystudzi, wkładamy do lodówki aby całkowicie stężała.  


Po chwili duszenia, wlewamy do naszej wołowiny bulion, pomidory i piwo.Całość doprowadzamy do wrzenia i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 2,5 – 3 godziny. Przez pierwszą godzinę pieczemy pod przykrywką.
Jak widzicie potrawa jest dość łatwa, gotuje się praktycznie sama, a jej smak napewno was zaskoczy bogactwem aromatów i wyrazistością.

  
Kiedy wołowina jest krucha a sos się zredukował i jest gęsty i aromatyczny, wyciągamy z loduwki kasze manną, wycinamy z niej niewielkie porcje w kształcie kwadratów lub medalionów i obsmażamy ją na rozgrzanej oliwie po dwie minuty z każdej strony.

Idealne do kaszy z wołowiną będą ogórki małosolne (i jesli jesteście z Poznania to surówka od króla kapusty z jeżyckiego)


SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. Wołowina i ciemne piwo to świetni dobrana para!
    Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że będę teraz śnić o tym daniu!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, to coś dla Marcinku :) super!

    OdpowiedzUsuń