niedziela, 2 września 2012

Pierś kacza z aromatycznym kus kusem



Zapach kremu dyniowego rozchodzi się powoli po mieszkaniu. Przepis na niego pojawi się być może jeszcze dzisiaj, a najpóźniej jutro. Natomiast teraz chciałbym Wam zaproponować świetny pomysł na wytworny, niedzielny obiad, którym zachwycicie nie tylko członków swojej rodziny, ale również ewentualnych gości.

Pierś z kaczki stała się ofiarą czarnego "pijaru" ze strony kurczaków, przez który przylgnęła do niej łatka mięsa trudnego w przygotowaniu. Niestety, bardzo często zamawiając pierś z kaczki w restauracji, dochodzę do wniosku, że niektórzy kucharze nie tylko uwierzyli w ten "czarny pijar", ale sami chcą podkopać już marną reputacje kaczki i partolą ją niemiłosiernie. Bo czy nie jest tragedią otrzymanie na talerzu totalnie przesmażonej i twardej kaczki, która była smażona na zbyt dużym ogniu i na dodatek z obu stron tak samo długo, czyli zbyt krótko od strony skóry. Dostajemy kawał szarego, suchego mięsa z niewytopionym niemalże surowym tłuszczem. Nic dziwnego, że tak niewiele osób podejmuje się przygotowania kaczych piersi w domu.

Chciałbym Wam pokazać dzisiaj sposób na idealną pierś z kaczki. Delikatną, miękką i pysznie, soczyście różową w środku oraz chrupiącą i złotą na zewnątrz. Sposób przygotowania jest naprawde banalnie prosty i nie zabiera dużo czasu. Myślę, że jeśli spróbujecie tak przyrządzanej piersi, na stałe zagości ona na Waszym stole.


Chrupiąca kacza pierś z aromatycznym kus kusem


  • 4 kacze piersi
  • sól gruboziarnista
  • kus kus
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 niewielkiej młodej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • peczek mięty
  • oliwa z oliwek
  • ocet z białego wina
  • sól i pieprz





Kus kus podaję na zimno, więc trzeba przygotować go nieco wcześniej. Zalewamy około szklanke kus kusu wrzącą wodą i odstawiamy go na kilka minut pod przykryciem, aż wciągnie całą wodę. Wiele osób zalewa kus kus bulionem, ja często też tak robię, ale w tym daniu dodajemy do kaszy tyle świeżych i pełnych aromatu składników, że kus kus powinien pozostać taką gąbką, która wchłonie wszystkie smaki. Kiedy kus kus będzie gotowy, odstawiamy go na pół godziny do lodówki, aby się schłodził. W tym czasie kroimy w drobną kostkę papryki, cebulę, a czosnek i miętę drobno siekamy. Kiedy kasza jest schłodzona dodajemy do niej warzywa, około 3-4 łyżki oliwy i 2 łyżki octu z białego wina. Całość dosmaczamy solą,  pieprzem i odkładamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Przygotowujemy kaczą pierś. Umyte i osuszone piersi, czyścimy z wszelkich błonek, a następnie nacinamy delikatnie skórę w taki sposób, abyśmy otrzymali kratkę. Bardzo ważne jest to, żeby naciąć skórę tak głęboko jak to tylko możliwe, ale w żadnym wypadku nie można naruszyć mięsa. Czyli nacinamy tylko skórę, mięso zostajet nienaruszone. Jest to bardzo ważne, gdyż nacięcie skóry powoduje, iż pyszny tłuszczyk wytopi się niemal całkowicie, powodując, że skóra stanie się złota i super chrupiąca. Tłuszcz oczywiście zachowamy. Pieczone ziemniaczki na kaczym tłuszczu są przepyszne!!!


Tak przygotowaną kaczą pierś nacieramy solą od strony skóry i kładziemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Do przygotowania potrzebujemy patelni teflonowej lub ceramiczej, czyli takiej, do której nic nam nie będzie przywierać. Patelnie najpierw rozgrzewamy i zaraz po tym, jak położymy na niej piersi redukujemy i smażymy pierś low&slow, czyli długo w małej temperaturze. Jeśli bedziecie przygotowywać 4 piersi, radzę smażyć je na dwóch patelniach, aby nie kłaść na patelnię wiecej niż dwie sztuki mięsa. Pierś smażymy około 20 min od strony skóry, w tym czesie nie obracamy mięsa, tylko zbieramy wytapiający się tłuszcz, polewamy nim wierzch piersi i odlewamy go do miseczki, tak aby patelnia pozostawała sucha, gdyż kaczy tłuszcz bardzo łatwo przypalić. Po dwudziestu minutach wolnego smażenia, lekko zwiększamy moc palnika i odwracamy pierś na drugą stronę i smażymy przez maksymalnie 3 – 4 minuty. Tak przygotowanią pierś ściągamy z patelnie i odstawiamy na 2 – 3 minuty. W tym czasie wykładamy kus kus na talerze, przygotowujemy miks sałat z pomidorkami cherry, oliwą i kremem balsamicznym. Kiedy pierś odpocznie, kroimy ją na plastry i układamy na talerzach. Nie zapomnijcie, aby sokami, które wyciekną przy krojeniu kaczki polać kus kus i mięso.

SMACZNEGO...


4 komentarze:

  1. dla mnie bomba!

    Karmel-itka pozdrawia serdecznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, że wokół kaczki krąży jakiś dziwny czarny PR. A szkoda, bo dobrze przyrządzona kaczka jest naprawdę pyszna. Twoja wygląda niezwykle apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. danie na program !! ale trudno sie mowi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, to zdecydowanie moje smaki :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń