wtorek, 4 grudnia 2012

Makaron z brokułem soute


Mam dla Was szybki, łatwy i przepyszny obiad. Rozgrzewający, dzięki chilli i aromatycznie czosnkowy makaron z brokułem i parmezanem. 



  • 1/2 brokuła
  • 1 wypestkowana papryczka chilli
  • 3 - 4 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki startego pecorino/parmezanu/gran padano/
  • sól i świeżo mielony pieprz




Brokuł dzielimy na różyczki, białej nóżki nie wyrzucamy tylko kroimy na kawałki i wszystko gotujemy tak długo, aż brokuł będzie bardzo miękki, ale nie rozgotowany. Na głęboką patelnie (taką w której zmieści się nie tylko sos ale i makaron) wylewamy oliwę z oliwek (tak dużo aby zasłoniła całe dno) i dodajemy do niej drobno posiekany czosnek. Pod patelnią włączamy mały ogień i powoli podgrzewamy oliwę aby przeszła aromatem czosnku. Kiedy czosnek zacznie "śpiewać" na patelnie, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i brokuła. Nie zwiększając ognia, rozgniatamy widelcem (najlepiej takim drewnianym) brokuła tak aby powstała gęsta pasta. Nie musicie się za bardzo wczuwać w tą czynność jeśli gdzieś zostaną większe kawałki to nic nie szkodzi; będzie ciekawiej. W mocno osolonej wodzie gotujemy makaron. Kiedy makaron jest al dente,  odcedzamy go i dodajemy do naszego sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy starty ser i mieszamy dokładnie. 


SMACZNEGO...

2 komentarze:

  1. Hej, robie to czesto i gesto i polecam dodac do "paćki" smietane albo serek topiony - dodaje kremowosci. Oczywiscie dobrze zrobi tez szczypta bazylii ;] pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron, brokuly,parmezan - zawsze niezawodne polaczenie. fajny sposob na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń