środa, 19 grudnia 2012

Świąteczny mus buraczano - malinowy


Święta coraz bliżej, więc mam dla was ciekawą przystawkę , która może się stać jedną z 12 potraw wigilijnych. 


Świąteczny mus buraczano - malinowy

Składniki na 15 porcji:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l wody
  • 10 – 15 dag domowej konfitury z malin
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • ser feta
  • orzechy włoskie
  • krem balsamiczny
  • listki młodego szpinaku lub mięty






Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Na zimną oliwę wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku i podsmażamy go na małym ogniu do momentu, aż zacznie „śpiewać”. Do garnka dodajemy buraki i dusimy przez 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy, wodę i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Kiedy buraki będą już miękkie do garnka dodajemy konfiturę z malin. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy całość przez 5 – 10 minut, aż odparuje nam 1/3 płynu. Buraki zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki mus (najlepiej mus przetrzeć jeszcze przez sito).

Tak przygotowany mus buraczano – malinowy podajemy z pokruszonym serem feta, uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Całość dekorujemy kremem balsamicznym i listkiem szpinaku bądź mięty.

  
SMACZNEGO...

3 komentarze:

  1. obiłam mus buraczano-malinowy, ale z minimum dodatków, by nie gubić smaków - właściwie tylko maliny, buraki, cebula i bulion :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatki które użyłem nie zmieniają głównych smaków ale je uwydatniają, szczególnie chili p podkreśla świetnie słodycz malin i buraków.

      Usuń