czwartek, 12 lipca 2012

Młoda kapusta z aromatyczną szynką



Dzisiaj bardzo fajne jednogarnkowe danie dla kilku osób. Czas przygotowania jest dość długi ale 90% czasu jedzenie przygotowuje się samo.


  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kulka szynki
  • 1 garść suszonych prawdziwków
  • 10 – 15 dag wędzonego boczku
  • 1 młoda cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • kilka młodych ziemniaków
  • 2 liscie laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 papryczka piri piri (lub cała papryczka chilli )
na suchą marynatę do szynki:

  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki wędzonej papryki (np. Pimenton, albo węgierskiej)
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano

środa, 11 lipca 2012

Poznańskie Restauracje


Korzystając z tego, iż całkiem niedawno otrzymałem kartę Foodiecard, chciałbym podzielić się z wami wrażeniami z odwiedzania poznańskich restauracji i kawiarni. Oczywiście nie będą to tylko miejsca honorujące kartę rabatową.

Zamieszczając recenzje restauracji chciałbym, choć w niewielkim stopniu propagować jedzenie na mieście. Uważam, iż w dalszym ciągu zbyt żadko wychodzimy do restauracji, co ma oczywiście wpływ na ceny i jakość podawanego na mieście jedzenia. Tak więc wyjdźmy z domu, umawiajmy się z przyjaciółmi nie tylko na piwo, ale biesiadujmy razem. Pozwólmy szefom kuchni oczarowac nas swoim kunsztem i zaskoczyć nas nowymi smakami!!!

Chciałbym podkreślić, iż nie będą to wpisy sponsorowane i będą całkowicie subiektywne, postaram się zamieszczać, w ramach możliwości również zdjęcia potraw.

Chciałbym także, podziękować twórcą ideii Foodiecard, za sprezentowanie mi karty. Jest to świetny pomysł, dzięki któremu każdego będzie stać na wyjście do restauracji.



P.S. Zapraszam do komentowania i swoich relacji z wizyt w ocenianych przeze mnie restauracjach, a także proszę o propozycje knajp wartych odwiedzenia.