wtorek, 26 marca 2013

Marynowana w Sherry kaczka Stir Fry



Mam dla Was dzisiaj kolejną wariację na temat piersi z kaczki Stir Fry. Już wcześniej opublikowałem przepis na taką kaczkę, ale od tego czasu udoskonaliłem przepis i wyniosłem go na zupełnie nowy poziom.
  • 2 piersi z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 wędzone śliwki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 100 g Sherry
  • łyżka przyprawy 5 smaków
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  



Piersi z kaczki pozbawiamy skóry i wszelakich błon. Tak przygotowane mięso kroimy w cienkie paski. Marynujemy w Sherry i przyprawie 5 smaków. Wędzone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 – 15 min. Po tym czasie śliwki, połowę naparu oraz sos sojowy miksujemy na gęstą pastę. Warzywa kroimy w julienki, dymkę w pióra, a czosnek w cienki plasterki. Na gorącym woku przesmażamy przez 2 – 3 minuty warzywa i przekładamy je na talerz. Wok wycieramy i dodajemy do niego przygotowaną pastę śliwkową, a następnie zamarynowaną kaczkę. Mięso smażymy na ostrym ogniu przez około 3 minuty, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze minutę. Stir Fry podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub na liściu sałaty jako oryginalną przystawkę.

  
SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz