poniedziałek, 22 lipca 2013

Naleśniki z twarogiem, malinami na ciepło i bazylią


Dzisiaj cała Polska smaży naleśniki, więc słoniu też je smaży. Jeśli chodzi o naleśniki na słodko to muszę przyznać, że lubię tradycyjne połączenie, takie jak banany z nutellą, crepe suzette czy taki najbardziej "babciny", "domowy" sposób, czyli naleśniki z twarogiem. Lepsza połowa uwielbia je z malinami na ciepło, ja dodałem do nich trochę orzeźwienia posypując naleśniki grecką bazylią.

ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (można dodać pół na pół z mąką razową)
  • 200 ml mleka (do konsystencji gęstej śmietany)
  • łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
farsz:
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
maliny
  • kubek malin
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • kieliszek rumu
  • bazylia grecka (ma male listki) lub zwykła pokrojona w cienkie paski





Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy cienkie naleśniki. Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Maliny gotujemy z cukrem i rumem przez około dziesięć minut, albo do momenty kiedy maliny się rozpadną. Naleśniki smarujemy twarogiem i składamy w trójkąty, dozwolone jest też zwijanie w rulonik. Naleśniki polewamy ciepłym sosem i posypujemy listkami bazylii. 

SMACZNEGO...

6 komentarzy:

  1. Dodatek bazylii intryguje! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że i Ty nie odmówiłeś sobie przyjemności smażenia dziś naleśników. pyszne, a ta bazylia mega ciekawi!

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota, takie pyszne naleśniki to ja rozumiem *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Maliny to jest to:D
    L.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarpałabym jak Reksio szynkę ;) Om nom nom!

    OdpowiedzUsuń