niedziela, 22 grudnia 2013

Wigilijne śledzie z porem na trzy sposoby


Przepyszne wigilijne śledzie na trzy sposoby. Zamiast cebuli do śledzi używam pora. Jest to patent mojej teściowej. Śledzie w porach nabierają bardzo ciekawego aromatu, który jest delikatnie pikantny. Odpowiednie dodatki sprawiają, że tak przygotowane śledzie są idealne na wigilijny stół, a także jako pyszna zakąska do wódki.

Przygotowałem trzy warianty śledzia w porach. Z kolorowym pieprzem, z suszonymi grzybami i z papryczką chilli.

Wigilijne śledzie z porem na trzy sposoby:

  • 500 g filetów z śledzia
  • 3 pory - tylko białe części, drobno posiekane
  • garść suszonych grzybów, zalanych wrzątkiem, gotowanych przez 20 minut i posiekanych
  • papryczka chilli - drobno siekana
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • sól gruboziarnista
  • olej roślinny





Pora drobno kroimy, zalewamy gorącą wodą i blanszujemy przez 2 minuty. Śledzie kroimy na kawałki o szerokości jednego centymetra. W słoiku układamy warstwami sparzonego pora, dodatki i śledzie. Przekładamy, aż zapełnimy słoiki i zalewamy olejem. Każdą warstwę solimy do smaku. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 24 godzinach – wtedy warstwy się przegryzą.


SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz