czwartek, 25 kwietnia 2013

Ziemniaczano - cukiniowa zapiekanka z młodym szpinakiem


Jak zwykle powrót z BlogerChefa powoduje, że Słoń potrzebuje chwilę na dojście do siebie. Zanim jednak relacja, która pojawi się do końca tygodnia, to najpierw mały, ale bardzo fajny i zdrowy przepis na zapiekankę ziemniaczaną.

Ziemniaczano - cukiniowa zapiekanka z młodym szpinakiem:
  • 4 ziemniaki, umyte i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 młoda cukinia pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 opakowanie baby szpinaku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 papryczki chili, posiekana
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 młoda pora 
  • 200 g sera cheddar, może być też inny dobrze się rozpuszczający ser
  • 100 g parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

czwartek, 18 kwietnia 2013

Marchewka Teściowej i wyjazd na półfinał Blogerchefa


Jutro o 6:18 wyruszam na półfinał konkursu BlogerChef do położonego w sercu Jury Krakowsko - Częstochowskiej hotelu Poziom 511 Design&Spa, a korzystając z wizyty rodziców lepszej połowy, podrzucam wam dzisiaj przepis na pyszny dodatek do obiadu. Marchewka Teściowej, czyli marchewka gotowana na parze i podsmażana na masełku z bułką tartą. 

  •  4 - 5 marchewek, pokrojonych w słupki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz do smaku


Marchewkę kroimy w słupki i gotujemy na parze. Ugotowaną marchewkę podsmażamy na maśle z bułką tartą i doprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Taka marchewka jest idealna jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

SMACZNEGO...

niedziela, 7 kwietnia 2013

Steki z piersi indyczej zapiekane pod mozzarellą, szpinakiem i brokułem.


Święta, święta i po świętach. Wielkanoc bardzo mnie rozleniwiła, dlatego też nie było na blogu żadnych świątecznych przepisów. Święta spędziliśmy u rodziców, więc mieliśmy wszystko podstawione pod nos i nie musieliśmy w niczym pomagać. Aha i kupiliśmy wehikuł dla małej Nindży. 

Jako, że wiosna zawitała dzisiaj do Poznania, mam dla Was lekki i wiosenny przepis na pyszne danie z indyka. 

Steki z piersi indyczej zapiekane pod mozzarellą, szpinakiem i brokułem:
  • steki z piersi z indyka
  • 1 brokuł
  • opakowanie baby szpinaku
  • łyżka masła 
  • 3 ząbki czosnku
  • mozzarella
  • 1/2 szklanki ryżu 
  • 1 mała cebula
  • kilka plasterków wędzonego boczku 
  • 5 pieczarek
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18% (może być 12 %)
  • uprażone ziarna sezamu
  • sól i pieprz