piątek, 13 września 2013

Okoń morski, ratatuja dyniowa i marchewkowe gniazdo


Dzisiaj piątek, więc tradycyjnie w milionach polskich domów na stole pojawi się ryba. Ja uważam, że czas na rybę jest zawsze i powinniśmy jeść ją dużo częściej niż raz w tygodniu. Dzisiaj mam dla Was odrobinę nietypowy i pachnący jesienią przepis na okonia morskiego z dyniową ratatują. Całość udekorowana jest marchewkowym gniazdem. 

Na dwie porcje potrzebujecie: 
  • 2 okonie morskie ( lub 4 filety) 
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 200 g dyni
  • mały bakłażan
  • mała cukinia
  • mała żółta papryka
  • duży pomidor malinowy(mogą być 2 - 3 limy)
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka 
  • sól i pieprz do smaku

niedziela, 8 września 2013

Danie, którego nie widzieliście !


Dzisiaj mam dla Was przepis wyjątkowy. Podobnego przepisu nie widzieliście, nikt z was pewnie podobnego nie przygotował, chociaż jest to danie obecne w wielu polskich domach. 
Przygotuję dla was NIC. 

  • 300 g NICZEGO
  • 1 szklanka NIC 
  • 2 opakowania NICZEGO
  • 10 dkg niczego
  • 6 nic drobno posiekane
  • 1 1/2 łyżeczki grubo tłuczonego niczego
  • szczypta nic, nic, nic i niczego do smaku
300 gramów NICZEGO obieramy, kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. 2 opakowania NICZEGO odsączamy i dodajemy do miski. 1 szklankę NIC mieszamy z drobno posiekanymi sześcioma nic i przesmażamy na razem z 10 dkg niczego. Wszystkie składniki naszego posiłku mieszamy i zagniatamy aby powstało zwięzłe Nic. Tak przygotowane Nic doprawiamy szczyptą nic, nic nic i niczego, posypujemy grubo tłuczonym niczym i wykładamy na blachę do pieczenia. Nasze Nic pieczemy w  180 stopniach przez 45 min.

Kiedy Nic jest gotowe, dzielimy je na porcje i podajemy z niczym. 






 

TAK CODZIENNIE WYGLĄDA POSIŁEK PONAD 160 000 POLSKICH DZIECI !

Podziel się Posiłkiem to ogólnopolski program społeczny, którego celem jest walka z niedożywieniem wśród dzieci, zainicjowany i prowadzony przez firmę Danone. 

Pomoc prowadzona na szeroką skalę możliwa jest dzięki zaangażowaniu milionów konsumentów, tysięcy wolontariuszy, mediów i organizacji społecznych.

Dzięki działaniom takim jak sprzedaż produktów oznaczonych logo programu – Talerzykiem, Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności Podziel się Posiłkiem, Koncertom i Programowi Grantowemu w ciągu 10 lat wydaliśmy już niemal 13 mln posiłków niedożywionym dzieciom. Na tym jednak misja organizatora nie kończy się – jak pokazują najnowsze badania z problemem niedożywienia wciąż boryka się aż 162 tysiące dzieci ze szkół podstawowych.

 Jak pomóc niedożywionym dzieciom? Wystarczy kupić jogurty Danone oznaczone logiem programu – Talerzykiem, w okresie od września do końca października 2013 roku. Dzięki temu każdy z nas może nie tylko zadbać o dietę swoją i swoich bliskich, ale i pomagać – część zysków ze sprzedaży produktów zostanie przekazana na ufundowanie posiłków niedożywionym dzieciom.

Więcej informacji o programie Podziel się posiłkiem znajdziecie klikając w banerek poniżej. 




Warto pomagać - to takie proste. Pomóżcie nam ufundować kolejny milion posiłków!

sobota, 7 września 2013

Conchiglioni z mięsem mielonym, szpinakiem i fetą


Dzisiaj przepis, który obiecałem już jakiś czas temu. Conchiglioni, czyli wielkie makaronowe muszle, wypełnione  nadzieniem z mielonej wołowiny, młodego szpinaku i fety, zapieczone na beszamelu.

Bardzo się cieszę, że po okresie intensywnie eventowym  mogę skoncentrować się na gotowaniu i pisaniu przepisów. Na tym, co lubię najbardziej i co jest "solą bloga, tego bloga". 

Conchiglioni z mięsem mielonym, szpinakiem i fetą:

  • opakowanie makaronu conchiglioni
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 300 g młodego szpinaku
  • opakowanie sera feta
  • pieprz grubo mielony
Beszamel: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka (lub śmietanki 30%, zależy ile ważycie;)
  • łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz do smaku

czwartek, 5 września 2013

Restaurant Day czyli Kuchnia Słonia i Bułka z Masłem w restauracyjnej komitywie.


18 sierpnia w naszej kamienicy na Kościelnej, razem z Bułką z Masłem i w ramach Restaurant Day otworzyliśmy jednodniową restaurację. Przygotowaliśmy pyszne dania. Miedzy innymi: bliny z duszonym bakłażanem i piersią z kaczki, polentę z konfiturą z czerwonej cebuli, krokiety z kaszą gryczaną i kaczką z sosem z borówki i czerwonego wina, focaccię na dwa sposoby, pasztet z wędzonego kurczaka, pasztet z cukinii z kurkami, a na deser kisiel z jagód z sosem z białej czekolady i arbuza z wódką chilli.

Było pysznie!

Klienci dopisali, Poznaniacy i nie tylko pokazali, że za dobrym jedzeniem potrafią się zapuścić nawet na nasze piękne Jeżyce. 



W imieniu Kolektywu Bułka z Masłem i swoim własnym dziękuję, za to że byliście!














Autorami zdjęć są: Kasia Konieczna, Witold Wyrwa, Bułka z Masłem i ja.

niedziela, 1 września 2013

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

zdjęcie: Blogerchef


Co prawda od Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku minęło sporo czasu, ale dopiero teraz powoli odnajduję czas do blogowania. Tak to jest jak w rząd dusz w domu przejmuje ktoś taki: 



Wracając do ODFS, to w tym roku był bardzo udany. Mimo, iż nie byłem w stanie skorzystać ze wszystkich możliwych atrakcji w pamięci zapadła mi wystawa etykiet nalewek i wódek, na której degustować można było wyborne wódki J.A. Baczewski. Degustowałem z Dorotą z Kuchenne Szaleństwa, Jednakże najważniejszym elementem tej wystawy była dla mnie ta etykieta :
Jeśli ktoś posiada recepturę Słoniówki proszę o kontakt.

Zaraz po degustacji wraz z Dorotą i Marysią z Gruszka z Fartuszka postanowiliśmy zawładnąć główną sceną Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Razem z Blogerchefem i Janem Niezbędnym wyczarowaliśmy kilka  smakowitych dań, które w mgnieniu oka zostały pochłonięte przez zgromadzoną publiczność. 
zdjęcie: Blogerchef

zdjęcie: Blogerchef

zdjęcie: Blogerchef
 Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, poza naszym mistrzowskim występem na scenie, obfitował w wiele eventów bardziej i mniej kulinarnych, warsztatów, pokazów filmowych. Żaden z nich nie mógł jednak przyćmić występu naszej trójki na scenie.