niedziela, 22 grudnia 2013

Wigilijne śledzie z porem na trzy sposoby


Przepyszne wigilijne śledzie na trzy sposoby. Zamiast cebuli do śledzi używam pora. Jest to patent mojej teściowej. Śledzie w porach nabierają bardzo ciekawego aromatu, który jest delikatnie pikantny. Odpowiednie dodatki sprawiają, że tak przygotowane śledzie są idealne na wigilijny stół, a także jako pyszna zakąska do wódki.

Przygotowałem trzy warianty śledzia w porach. Z kolorowym pieprzem, z suszonymi grzybami i z papryczką chilli.

Wigilijne śledzie z porem na trzy sposoby:

  • 500 g filetów z śledzia
  • 3 pory - tylko białe części, drobno posiekane
  • garść suszonych grzybów, zalanych wrzątkiem, gotowanych przez 20 minut i posiekanych
  • papryczka chilli - drobno siekana
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • sól gruboziarnista
  • olej roślinny

środa, 11 grudnia 2013

„Janie, GOTUJĘ!” Konkurs z Janem Niezbędnym


UWAGA !!!                        UWAGA!!!                   UWAGA !!!                     UWAGA!!!


                                                              KONKURS

Zapraszam do udziału w konkursie, którego organizatorem jest Jan Niezbędny, a w którym ja razem z Marysią z Gruszka z Fartuszka i Dorotą z Kuchenne Szaleństwa jesteśmy jurorami. Jest to już drugi etap konkursu. W pierwszym etapie prosiliśmy Was o przygotowanie niebanalnej przystawki, a pysznym przykładem był przepis Doroty. W tym etapie tematem konkursu jest danie główne, a przepis który mam nadzieję Was zainspiruje przygotowałem osobiście. Jest to przepyszna i aromatyczna rolada z karkówki. Przepis na roladę znajdziecie tutaj. Waszym zadaniem jest oczywiście przygotowanie przepysznego dania głównego i wrzucenie przepisu na Fun Page Jana Niezbędnego. Nagrody są ze wszech miar zacne. Jest to zestaw produktów Jana Niezbędnego oraz książka "Blogerchef w sieci przepisów", w której znajdziecie także kilka moich przepisów.

Wszystkie potrzebne informacje o konkursie znajdziecie w konkursowej aplikacji.

Jeszcze raz zapraszam Was do udziału!!!

piątek, 6 grudnia 2013

Jak Słoń z Qniem steki jedli...


W ostatnią sobotę postanowiłem sprawdzić miejsce, o którym kilkakrotnie już słyszałem. Nigdy nie były to jednak konkretne opinie, a raczej skojarzenia ludzi, którzy przechodzili obok lub słyszeli „coś od kogoś. Z tych pół anonimowych skojarzeń wyłaniał się obraz kolejnego miejsca z hamburgerami (pomimo nazwy, która sugeruje lokal zupełnie innego sortu) i to hamburgerami, których nikt nie jadł. Opinie znalezione w sieci mówiły jednak zupełnie coś innego. W większości były to bardzo pozytywne komentarze, kładące nacisk jednak nie na burgery, a na to co najważniejsze w tym miejscu, czyli steki.   

wtorek, 3 grudnia 2013

Kapusta włoska z kminkiem i czosnkiem


Dzisiaj mam dla Was nietuzinkowy dodatek do obiadu. Duszona włoska kapusta z kminkiem i czosnkiem jest idealna z każdego rodzaju mięsem. Kapusta jest też dobra jako samodzielne danie. Radzę przygotować jej więcej, gdyż obiecuję, że większość z kapusty zniknie bezpośrednio z garnka. 

Kapusta włoska z kminkiem i czosnkiem:

  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml wody
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • sól i pieprz do smaku