wtorek, 4 marca 2014

Makaron z pomidorami i bakłażanem


Nie wiem jak Wy ale ja wszelkiego rodzaju makarony mógłbym jeść codziennie. Jeszcze większą miłośniczką pasty jest "Lepsza Połowa". Dzisiaj mam dla Was genialny w swojej prostocie przepis. Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem delikatny w smaku z pieprzowym zakończeniem. 

Makaron z pomidorami i bakłażanem(2 porcje):

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 bakłażan 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu + jeszcze dobra szczypta do podania.
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu + więcej do podania
  • 300 g ulubionego makaronu, najlepiej penne lub świderki
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Bakłażana kroimy w kostkę, podsmażamy przez 4-5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pomidory, wodę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż większość płynu odparuje a bakłażan będzie bardzo miękki. Sos powinien być gęsty i aromatyczny.  
Makaron gotujemy al dente i odsączamy. Do gotującego się na wolnym ogniu sosie dodajemy starty parmezan i mieszamy. Ser dodatkowo zagęści na sos. Dodajemy ugotowany makaron i dokładanie mieszamy tak aby sos całkowicie oblepił pastę. 
Tak przygotowany makaron, wykładamy na głębokie talerze doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy parmezanem. 


SMACZNEGO...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz