niedziela, 30 marca 2014

Pasta Baltica



Korzystając z krótkiego odpoczynku w Kołobrzegu nie mogłem nie skorzystać z okazji i nie przygotować dla Was przepisu inspirowanego polskim wybrzeżem. Chciałem zawrzeć w nim skladnik, którym zachwycam się za każdym razem kiedy tu przebywam. Wędzony dorsz powinien stać się symbolem naszego wybrzeża.  Dzisiejszy przepis to fusion włoskiej pasty i polskich smaków.  Spaghetti z wędzonym dorszem w kremowym sosie.
Pasta Baltica:
- 1/2 kg wędzonego dorsza
- 1 cebula
- pęczek pietruszki
-200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera z niebieską pieśnią (tylko nie gorgonzoli,  ser nie powinien być mocno słony)
-opakowanie makaronu spaghetti
-sok z połowy cytryny
-oliwa
Wędzoną rybę obieramy i rozdrabniamy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Natkę pietruszki drobno siekamy i połowę dodajemy do cebuli.Do patelni dodajemy również połowę mięsa  z dorsza i ser pokrojony w kostkę. Całość smażymy przez pięć minut i dodajemy śmietankę.  Doprawiamy solą, pieprzem  i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Pozostałą część dorsza mieszamy z resztą natki pietruszki i skrapiamy sokiem z cytryny. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany mieszamy z sosem i posypujemy mieszanką dorsza z pietruszką.
SMACZNEGO...
Fusion  w kolorach #omnomnomFusion  w kolorach #omnomnom

sobota, 22 marca 2014

Concordia Taste – zakończenie zimy i początek wiosny


Najczęściej czytamy recenzje, oceny i wrażenia z pobytu w restauracji osób, które były tam jeden raz. Wybrały się w określone miejsce w celu napisania recenzji, bądź trafiły tam przypadkowo i postanowiły się podzielić wrażeniami. Ja zdecydowanie preferuję kilkakrotne odwiedzenie danego miejsca zanim wydam wyrok na jego temat. Oczywiście ta zasada nie ma zastosowania, kiedy za pierwszym razem zderzymy się z wszech ogarniającym syfem, a jedzenie będzie uciekało z talerza. Jeśli jednak jedzenie może nie było idealne, ale można było dostrzec pewien potencjał, to należałoby przyjąć, że może kucharzowi coś nie wyszło. Tak samo jeśli jedzenie nas zachwyciło, wypadałoby sprawdzić czy nie była to jednorazowa eksplozja talentu szefa (lub jak to się teraz mówi CHEFA) kuchni.

środa, 19 marca 2014

Zupa jarzynowa z kukurydzą i piersią z kurczaka


Zawsze się zastanawiałem dlaczego tak rzadko używa się u nas kukurydzy do zup, czy innych dań innych niż sałatki. Ja i "Lepsza Połowa" uwielbiamy jarzynową zupę z dodatkiem kukurydzy, która nadaje jej odrobinę chrupkości oraz genialną słodycz. Aby sprawić, że ta lekka zupa optymalnie zapełni nam brzuszki dodaje do niej pierś z kurczaka. Dzięki niemu zupa jest nie tylko pyszna i lekka ale i pożywna.

Zupa jarzynowa z kukurydzą i piersią z kurczaka:
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • 1 pierś z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

sobota, 15 marca 2014

Bezglutenowy chleb z kaszą gryczaną


Niestety, a może i stety przez najbliższe trzy miesiące Nindża i Lepsza Połowa pozostają bezglutenowe i hypoalergiczne. Siłą rzeczy ja częściowo też przeszedłem na taką dietę (oczywiście staram się jak mogę skubnąć jakiegoś stejka czy jajeczko). Obecnie cały czas eksperymentuję z wypiekiem bezglutenowego pieczywa. Dzisiaj mam dla Was przepis, który znalazłem na blogu ciastco.blogspot.com. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym odrobinę nie zmienił przepisu. Piekłem ten chleb kilkakrotnie i dzięki temu przepisowi, zrozumiałem jak zachowuje się ciasto bez glutenu i wydaje mi się, że odrobinę go ulepszyłem. Dało mi to sporo do myślenia i teraz jestem dużo bardziej pewny siebie jeśli chodzi o bezglutenowe mieszanki do wypieków. Jeśli jesteście bezglutenowcami  z przymusu bądź wyboru to na blogu znajdziecie niedługo sporo wytrawnych i słodkich wypieków. 

bezglutenowy chleb z kaszą gryczaną: 
  • 500 g mąki gryczanej
  • 100 g kaszy gryczanej (polecam kaszę nieprażoną)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 4 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwą

czwartek, 13 marca 2014

Lekki Kapuśniak


Lekki kapuśniak. Słyszeliście o czymś takim? Pewnie większość z Was, Wasze matki i ojcowie, babki i wujowie powiedzą, że coś takiego, jak lekki kapuśniak w naturze nie występuje. Ja nie tylko Wam powiem, ale  i dam dowody, na to że kapuśniak, czyli ulubiona zupa wielu z nas wcale nie musi ociekać tłuszczem i wielkimi kawałkami mięsa, aby być pysznym, sycącym i pożywnym daniem. Zapraszam do lektury i przede wszystkim do gotowania tej zupy, bo to już ostatki dobrej kiszonej kapusty. 

Lekki kapuśniak:
  • 1 kg mocno kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 80 g / 1 opakowanie wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku 
  • łyżeczka oregano
  • ziemniaki gotowane osobno
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

sobota, 8 marca 2014

Sałatka szopska


Dzisiaj dla Was szybka sałatka szopska, czyli kulinarna podróż do Bułgarii. Pewnie część z Was powie, że szopska bez pomidorów to nie szopska. Biorąc pod uwagę smak pomidorów o tej porze roku lepiej po prostu je pominąć, a dodać coś od siebie. Ja zamiast pomidorów bez smaku zdecydowałem się na wędzoną pierś z kurczaka, która nie tylko doskonale komponuje się ze słonym serem szopskim, ale i doskonale podkreśla smak świeżych warzyw. Sałatka jest super na kolację, ale to co widzicie na zdjęciach to lunch jaki przygotowałem do pracy dla "Lepszej Połowy".

Sałata szopska:
  • 1 ogórek
  • 100 g bułgarskiego sera owczego, solankowego 
  • 1 szalotka
  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego (może być z białego wina)
  • świeżo mielony pieprz 

czwartek, 6 marca 2014

Florentynki


Uwielbiam florentynki. Jeśli je znacie, to pewnie kojarzycie te cienkie i chrupkie ciasteczka wypełnione bakaliami lub zanurzane w czekoladzie (często jedno i drugie). Ja chciałbym pokazać Wam podstawowy przepis na florentynki, z którym możecie zrobić dokładnie wszystko. Możecie dodawać przeróżne składniki. Każdy suszony owoc będzie idealny, płatki owsiane lub orkiszowe nadadzą ciastkom ciekawej tekstury,  natomiast zamiana orzechów pecan np. na włoskie całkowicie zmieni smak ciastek. Możliwości jest tyle, ile tylko macie pomysłów. Zachęcam Was do eksperymentów i zabawy z teksturami.

Florentynki:
  • 1/4 szklanki mąki
  • 60 g orzechów pecan (mogą być orzechy włoskie, migdały lub jakie tylko lubicie)
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

wtorek, 4 marca 2014

Makaron z pomidorami i bakłażanem


Nie wiem jak Wy ale ja wszelkiego rodzaju makarony mógłbym jeść codziennie. Jeszcze większą miłośniczką pasty jest "Lepsza Połowa". Dzisiaj mam dla Was genialny w swojej prostocie przepis. Makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem delikatny w smaku z pieprzowym zakończeniem. 

Makaron z pomidorami i bakłażanem(2 porcje):

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 bakłażan 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka grubo mielonego pieprzu + jeszcze dobra szczypta do podania.
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu + więcej do podania
  • 300 g ulubionego makaronu, najlepiej penne lub świderki
  • oliwa z oliwek

sobota, 1 marca 2014

biszkopt idealny


Każdy od czasu do czasu zmaga się z biszkoptem. Jedne opadają, inne rosną i się wylewają. Jest jednak jeden przepis, który krąży po internecie od dłuższego czasu i który obecny jest na wielu blogach.Przepis jest genialnie prosty i zawsze wychodzi. Punktem zaskakującym wszystkich, jest zrzucenie biszkoptu po upieczeniu z 60 cm na podłogę. Nie pytajcie dlaczego, nie mam bladego pojęcia, ale ja zawsze też go zrzucam i..... nie opada. Pewnie następnym razem spróbuję nie zrzucić i zobaczę co się stanie. Ten przepis odnalazłem na znanym przez wszystkich http://www.mojewypieki.com/. Przepis jest niezmieniony, bo perfekcyjnych przepisów się nie zmienia.

Biszkopt idealny:
  • 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej