wtorek, 14 października 2014

Carpaccio z dyni z olejem rzepakowym Olini


Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowy przepis, w którym jest dwóch bohaterów. Pierwszy to największy dar jesieni, czyli dynia, a drugi to niesamowity olej rzepakowy od Olini.pl. Pewnie pomyślicie, że to wpis sponsorowany, ale taki nie jest.

Olini tworzy moja dobra znajoma Marta, z którą chodziłem do jednego liceum. Marta poprosiła mnie o przetestowanie produktów, które produkuje. Jak na razie spróbowałem olej rzepakowy, który swoim smakiem i barwą kompletnie mnie zaskoczył. Muszę przyznać, że praktycznie wyeliminowałem z sałatek oliwę z oliwek. Myślę, że po skosztowaniu tego oleju też tak zrobicie.

Zainspirowany orzechowym i intensywnym smakiem oleju rzepakowego Olini przygotowałem przepis, z którym ten olej idealnie się komponuje. Capraccio z dyni. Danie jest banalnie proste, a zadowoli największych smakoszy.

Z okazji przygotowania przeze mnie poniższego przepisu mam dla Was także kod rabatowy na zakupy w Olini.pl. Przy zamówieniu wpiszcie w przeznaczonym do tego miejscu KuchniaSłonia. Wasze zakupy będą jeszcze atrakcyjniejsze!

Capraccio z dyni:

  • 100g dyni (wybrałem tą z zieloną skórką o intensywnie pomarańczowym kolorze i słodkim smaku)
  • 2 garście rukoli
  • 50g sera capreggio
  • łyżka pestek pinii
  • łyżka orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Olini
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu wiśniowego
  • szczypta soli