poniedziałek, 8 grudnia 2014

Warsztaty kulinarne na Film Foodfest 6 z Kuchnią+

zdjęcie: Kuchnia+
22 listopada miałem ogromną przyjemność wziąć udział w warsztatach organizowanych przez Kuchnię+. Warsztaty były częścią szóstej już edycji Food Film Fest. Jako że tematem przewodnim tegorocznego festiwalu były smaki Dalekiego Wschodu, motyw warsztatów był ściśle z nim związany.

Zajęcia poprowadzili Państwo Alicja i Alon Thanowie, twórcy i właściciele restauracji Izumi Sushi. W praktyce rozmawialiśmy o umami i próbowaliśmy go uwydatnić w przygotowywanych przez nas daniach. Głównym składnikiem, z którego korzystaliśmy było kombu, czyli rodzaj trawy morskiej. Tak się składa, że jest jeden z moich ulubionych składników do budowania bulionów.
Kombu jest świetnym nośnikiem umami, a w połączeniu z katzuobushi i shitake tworzy idealne połączenie smakowe i cudowny bulion, który może być bazą lub dodatkiem dla wielu dań.
  
Na bazie powyżej wspomnianych składników ugotowaliśmy bardzo ciekawy rosół rybny. Poza tym korzystając z kombu zrobiliśmy kiszonkę z kapusty. Niestety, jako że kiszonka jak sama nazwa mówi musi się najpierw zakisić, nie mieliśmy okazji w pełni docenić jej walorów smakowych. Nie mniej jednak jestem pewien, że ją przygotuję, gdyż sam przepis wydał się być niesłychanie intrygujący.

zdjęcie: Kuchnia+

Poza kiszonką i bulionem usmażyliśmy filety z dorady z kawałkiem kombu w środku i upiekliśmy greenie.
To ciasto było super! Banalnie proste, zwykłe blondie uszlachetnione herbatą matcha, która nie tylko nadała mu zielonego koloru, ale całkowicie odmieniła jego smak. Przepis na greenie pojawi się na blogu lada dzień.

Dla mnie, niedoszłego japanisty i człowieka zakochanego w japońskiej kulturze i kulinariach warsztaty z Alicją i Alonem Than były bardzo przyjemnym zaskoczeniem w porównaniu z warsztatami, które polegają na wlaniu zawartości puszki do garnka, dodaniu proszku z torebki i zamieszaniu.


  Korzystając z okazji dziękuję stacji Kuchnia + za zaproszenie na warsztaty i polecam się na przyszłość.